ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

                                         ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


      Ο ΗΛΙΟΣ (ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)






     Ο ΑΝΕΜΟΣ (ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)






Η ΒΙΟΜΑΖΑ (ΦΥΤΑ,ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ)







   ΤΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ (ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)






ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ (ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)




                               ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ(ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ,ΑΝΘΡΑΚΑΣ)ΡΥΠΟΓΟΝΑ


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ







   ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ




    ΑΝΘΡΑΚΑΣ




Η ΚΑΥΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ  ΚΑΙ ΤΗΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ(ΝΕΦΟΣ).



        ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ


                           ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ






   ΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ






Η ΚΑΥΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ



                                                     ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

bullet
Βεβαιωθείτε ότι στο σπίτι σας και στο σχολείο σας πληρούνται οι κανονισμοί θερμομόνωσης των κτιρίων αλλιώς μονώστε εξωτερικά την ταράτσα του σπιτιού σας και την οροφή της πιλοτής και τοποθετήστε διπλά τζάμια.
bullet
Εάν υπάρχουν χαραμάδες, κλείστε τις με ένα μονωτικό υλικό.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

bullet
Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες είναι πολύ καλύτερο να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι σας από το να ανάβετε τα καλοριφέρ.
bullet
Τις κρύες νύχτες του χειμώνα κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια), καθώς επίσης και τις κουρτίνες για να διατηρείται η ζέστη.
bullet
Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
bullet
Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 18οC, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια.
bullet
Φροντίστε για τη συντήρηση του καυστήρα από ειδικό τεχνίτη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
bullet
Σε περίπτωση υπερθέρμανσης του σπιτιού, ρυθμίστε το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, αντί να ανοίξετε τα παράθυρα.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ

bullet
Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για το κλιματιστικό σας.
bullet
Προστατέψτε το σπίτι από τον ήλιο. Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα. Χρησιμοποιείστε σκίαστρα, απλά και οικονομικά όπως κουρτίνες και εξωτερικές τέντες. Η χρήση ανοιχτόχρωμων τεντών στη νότια και δυτική όψη μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία έως και 75%.
bullet
Κατά τη διάρκεια της μέρας το καλοκαίρι κλείστε ή μισοκλείστε τα πατζούρια των παραθύρων ώστε να περιορίσετε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας (και της θερμότητας) μέσα στο σπίτι.
bullet
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοίξτε όσο το δυνατόν περισσότερα εξωτερικά ανοίγματα (παράθυρα, μπαλκονόπορτες) για να αερίσετε το σπίτι. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.
bullet
Οι ανεμιστήρες καθώς και οι ανεμιστήρες οροφής έχουν χαμηλό κόστος κτήσης, καταναλώνουν μικρά ποσά ενέργειας κατά τη λειτουργία τους και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
bullet
Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σε θερμοκρασία υψηλότερη από 26ο C το καλοκαίρι και μικρότερη από 18o C το χειμώνα. Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού φροντίστε να έχετε τα παράθυρα καθώς και πόρτες προς μη κλιματιζόμενους χώρους κλειστές. Φροντίστε για τον συχνό καθαρισμό των φίλτρων του κλιματιστικού.
bullet
Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.Κάνετε ετησία συντήρηση.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

bullet
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίξτε τις κουρτίνες για να φωτίσει ο ήλιος το σπίτι. Τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους βοηθούν στον φυσικό φωτισμό του σπιτιού.
bullet
Ποτέ μην αφήνετε ανοικτά τα φώτα σε ένα δωμάτιο χωρίς κόσμο. Σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια αλλά και χρήματα.
bullet
Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και τοπικό φωτισμό στα σημεία που το χρειάζεστε.
bullet
Να θυμάστε ότι μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό.
bullet
Στην κουζίνα και σε χώρους εργασίας προτιμάτε τις λάμπες φθορισμού.
bullet
Προτιμήστε λάμπες φθορισμού ή λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Κοστίζουν αρχικά περισσότερο από τις κοινές λάμπες πυράκτωσης, όμως έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια, προσφέροντας τον ίδιο φωτισμό. Τελικά συμφέρουν και ενεργειακά και οικονομικά.
bullet
Καθαρίζετε συχνά τις λάμπες από σκόνη ώστε να βελτιώσετε τη φωτεινότητά τους.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ
bullet
Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 80% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό χωρίς να χρειαστεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).
bullet
Ανάψτε το θερμοσίφωνά σας όταν τον χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
bullet
Μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
bullet
Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα πάνω από τους 60ο C.
bullet
Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
bullet
Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν.

ΨΥΓΕΙΟ - ΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ
bullet
Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή.
bullet
Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο για τον αερισμό του ψυγείου.
bullet
Τοποθετήστε το ψυγείο σε θέση που να μην θερμαίνεται από άλλες πηγές. Μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, σώματα καλοριφέρ, σε θέση προστατευμένη από την ηλιακή ακτινοβολία κλπ.
bullet
Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου κλείνει καλά.
bullet
Αποφεύγετε να τοποθετείτε ζεστά φαγητά κατευθείαν στο ψυγείο. Αφήστε τα πρώτα να κρυώσουν με φυσικό τρόπο.
bullet
Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
bullet
Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7ο και του καταψύκτη στους –18ο C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
bullet
Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
bullet
Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετέ το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
bullet
Η προθέρμανση του φούρνου δεν είναι πάντα απαραίτητη.
bullet
Όταν βράζετε νερό, κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Θα βράσει γρηγορότερα, καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερη ενέργεια.
bullet
Κατά την διάρκεια του ψησίματος μειώστε τη θερμοκρασία μετά την πρώτη βράση και λίγο πριν το τέλος κλείστε εντελώς την εστία που χρησιμοποιείτε. Η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι σίγουρα αρκετή.
bullet
Φροντίστε οι κατσαρόλες και τα άλλα σας μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
bullet
Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
bullet
Αποφεύγετε το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου  φεύγει το 20% της υπάρχουσας θερμότητας.
bullet
Καθαρίζετε τακτικά τις εστίες και το φούρνο.
bullet
Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων, γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
bullet
Εάν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα συνδέστε τον με το πλυντήριο σας.
bullet
Εάν πρόκειται να πλύνετε λίγα ρούχα, προτιμήστε το οικονομικό πρόγραμμα. Γενικά προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο όταν υπάρχουν αρκετά ρούχα ώστε να γεμίζει ο κάδος του.
bullet
Οι υψηλές θερμοκρασίες (90 οC) κατά τη διάρκεια της πλύσης είναι περιττές και ενεργοβόρες. Τα ρούχα καθαρίζουν το ίδιο καλά και στους  60 οC.
bullet
Επιλέξτε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή. Ελέγξτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.
bullet
Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ
bullet
Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.
bullet
Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π, όταν δεν τα χρειάζεστε. Η κατανάλωση ρεύματος στο χρόνο αναμονής (stand-by) είναι σημαντική.
bullet
Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

bullet
Μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για όλες τις μετακινήσεις σας. Για μικρές αποστάσεις προτιμήστε το περπάτημα.
bullet
Διαλέγετε το κατάλληλο αυτοκίνητο (π.χ μικρό αυτοκίνητο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη).
bullet
Ελέγχετε συχνά την πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Λάστιχα που δεν είναι καλά φουσκωμένα αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 20%.
bullet
Γενικά φροντίστε για την συχνή και σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου.
bullet
Μην φορτώνετε το αυτοκίνητο με περιττό βάρος διότι έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης του καυσίμου. 
bullet
Κατά την διάρκεια της οδήγησης αποφεύγετε κατά το δυνατόν τις πολύ χαμηλές ή τις πολύ υψηλές ταχύτητες. Γενικά να μην οδηγείτε απότομα και νευρικά, και να αποφεύγετε τα " μαρσαρίσματα " και τα απότομα φρεναρίσματα.
bullet
Απαλλάξτε το αυτοκίνητο σας από σχάρες, μπαγκαζιέρα οροφής κλπ.
bullet
Δεν χρησιμοποιούμε αδικαιολόγητα το κλιματιστικό του αυτοκινήτου.
bullet
Σβήνουμε την μηχανή ακόμα και σε μικρές στάσεις μεγαλύτερες του ενός λεπτού.





                                             ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ



ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
Ακολουθήστε τα βελάκια που σας οδηγούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και «κάντε κλικ» πάνω στα χεράκια που εμφανίζονται στις διάφορες συσκευές. Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.




ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ





ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 



ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ





                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου