ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

6 περιπτώσεις bullying που πρέπει να ξέρουν ΟΛΟΙ οι γονείς

6 περιπτώσεις bullying που πρέπει να ξέρουν ΟΛΟΙ οι γονείς

Το  bullying, όπως είναι ο παγκόσμιος όρος για τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, κάνει έντονη την παρουσία του  στα
ελληνικά σχολεία. 
Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού όλο και αυξάνονται ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναπτύσσουν φόβο για το σχολείο όσο ποτέ άλλοτε. Οι γονείς πρέπει να είναι συνεχώς ενήμεροι για τις παρέες του παιδιού τους και για τη σχολική του δραστηριότητα και ζωή καθώς  πρόσφατη μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής κατέληξε ότι οι επιπτώσεις του bullying μπορεί να στοιχειώσουν ένα παιδί, ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή του.
Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές περιπτώσεις  επιθετικής συμπεριφοράς προκειμένου να αναγνωρίσετε μέσα από τι περιγραφές του παιδιού σας,  εάν υπάρχει κάποιο περιστατικό σωματικής ή λεκτικής βίας πάνω του.
Ο «παλαιστής»
 
Το άτομο αυτό ασκεί σωματική βία εναντίον όλων των  μικρότερων σε ηλικία παιδιών και  επιδιώκει με κάθε τρόπο την σωματική επαφή, προκειμένου να τρομάξει τα θύματα του. Ρίχνει μπουνιές, σπρώχνει, στριμώχνει σε γωνίες. Οι τύποι αυτοί  παιδιών τρομοκρατούν είτε τους μικρότερους είτε τους μικρόσωμους συνομήλικους συμμαθητές τους. Καθώς αυτός ο τύπος παιδιού έχει βασικό στόχο να χτυπήσει ή να βλάψει κάποιον σωματικά, το καλύτερο είναι το παιδί σας να τον αποφύγει εντελώς και να ενημερώσει άμεσα τον δάσκαλο ή καθηγητή του για τις απειλές που δέχεται.
Ο τρόμος του διαδικτύου
 
Η εξάπλωση των social media δημιούργησε ένα νέο κύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 25% μαθητών που χρησιμοποιεί Facebook, Twitter ή Instagram έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα bullying και το ποσοστό κάθε χρόνο αυξάνεται. Το cyberbullying είναι σχεδόν αναπόφευκτο δεδομένου του ότι όλα τα παιδιά έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, βέβαια, γίνονται πλέον καμπάνιες εναντίον του cyberbullying, ωστόσο το καλύτερο που έχει να κάνει ένα παιδί για να προστατευτεί είναι να κρατά όσο πιο κλειστό γίνεται το προφίλ του στα social media και να μην δημοσιοποιεί πολλές και σημαντικές προσωπικές του πληροφορίες.
Ο επιθετικός τύπος
 
Ο τύπος αυτός παιδιού δεν κάνει εμφανείς τις προθέσεις του και εκτοξεύει υπονοούμενα και απειλές με κρυφά μηνύματα. Τα παιδιά αυτά συνήθως, έχουν πολύ συσσωρευμένο θυμό μέσα τους, τον οποίο πολλές φορές ξεσπούν σε ανύποπτες στιγμές και συνήθως με φραστικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σπέρνουν τον τρόμο και το φόβο στη σχολικής τάξης. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ικανοποιεί πραγματικά τα άτομα αυτά είναι να προσβάλουν τους άλλους. Οι ψυχολόγοι συνιστούν, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, να μην αντιδρούν έντονα απέναντι σε άτομα με παθητικό-επιθετικό χαρακτήρα και να προσπαθούν να διατηρούν πάντα μια κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, πείτε στο παιδί  σας να αποφεύγει τέτοια άτομα και να μην τους επιτρέπει να το αναστατώνουν. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το παιδί τη μάχη με έναν θρασύδειλο συμμαθητή, είναι να αδιαφορήσει εντελώς γι” αυτόν.
Ο αθυρόστομος
 
Το παιδί αυτό θα εμφανιστεί κατά πρόσωπο και θα εκτοξεύσει λεκτικές επιθέσεις και βρισιές, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση και συχνά εξευτελίζοντας τα  άλλα παιδιά – θύματά του. Το να μιλούν άσχημα τα παιδιά μεταξύ τους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, από μικρές μάλιστα ηλικίες.  Η αθυροστομία ανάμεσα σε φίλους πολλές φορές δεν παρεξηγείται. Όταν όμως, το ένα παιδί επιμένει να εκφράζεται υβριστικά και να πληγώνει το άλλο τότε αυτό λέγεται λεκτική επίθεση. Οι ψυχολόγοι λένε πως ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί το παιδί σας τις ωμές προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια κάποιου συμμαθητή του είναι να αγνοήσει το άτομο που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.
Ο έμμεσα απειλητικός
 
Κάποια παιδιά που ενδεχομένως δεν έχουν  το θάρρος να εκτοξεύσουν κατά πρόσωπο απειλές, προτιμούν έμμεσες μεθόδους για να ασκήσουν την επιρροή τους, για παράδειγμα προσβάλλουν κάποιον διαδίδοντας πολύ εύκολα φήμες και κουτσομπολιά ή τον κοροϊδεύουν την ώρα που μπορεί να περπατά αμέριμνος στο προαύλιο του σχολείου. Το άτομο αυτό μπορεί να μιλά για το παιδί σας πίσω από την πλάτη του ή ακόμα και να το αναγκάζει σε κοινωνικό αποκλεισμό, κλείνοντας πόρτες στις δραστηριότητες που αγαπά το παιδί σας.Το καλύτερο που έχει να κάνει το παιδί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια επίθεση είναι να μιλήσει σε κάποιον άμεσα. Είτε πρόκειται για γονιό, είτε για δάσκαλο, είτε έστω για φίλο, είναι σημαντικό να πληροφορήσει κάποιον για το τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει κάποια δράση ή κάποιος διάλογος. Μπορεί να εξαναγκάσει το παιδί που προκαλεί το πρόβλημα να εμφανιστεί παρουσία όλων και να μιλήσει ανοιχτά και έτσι να μπουν όλα στην θέση τους.
Ο «αρχηγός» της αγέλης
 
Κάποια παιδιά προσπαθούν να ασκήσουν βία λεκτική η ψυχολογική ή ακόμα και σωματική όχι γιατί στοχεύουν στους αδύναμους και όχι τόσο δημοφιλείς συμμαθητές τους αλλά γιατί προσπαθούν να αποδείξουν σε κάποιους δυνατούς και δημοφιλείς τύπους του σχολείου ότι και αυτοί μπορεί να είναι αρχηγοί. Συμβουλέψτε το παιδί σας, εάν κάποιος συμμαθητής του προκειμένου να γίνει ο αρχηγός της ομάδας τον εκφοβίσει λεκτικά ή τον απειλήσει, να μην απαντήσει και αντιδράσει σε όποια προσπάθεια, κι αν κάνει ο επίδοξος «αρχηγός». Με τον τρόπο αυτόν θα του δείξει ότι δεν τον υπολογίζει και θα του κόψει τον δρόμο προς την… αρχηγία!
ΠΗΓΗ: www.diaforetiko.gr

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μ. Σφακιανάκης: «ΚΑΜΙΑ φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!»


Μ. Σφακιανάκης: «ΚΑΜΙΑ φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!»
Αυστηρή οδηγία να μην ποστάρονται φωτογραφίες παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε ο Διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.
Σύμφωνα με το paraskhnio.gr, σε πρόσφατη ομιλία του με θέμα την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, ο Ταξίαρχος – Διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, έδωσε στους γονείς την πιο σαφή οδηγία «Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!».
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε περιστατικά παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες τους «πειράχτηκαν» μέσω φωτομοντάζ και διέρρευσαν στο σχολικό τους περιβάλλον, παρουσιάζοντας π.χ. το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιας πορvοστάρ.
Και δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει.
Και δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες που μπορεί να βάλουν τα παιδιά σας σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, Victoria Nash, υπάρχουν δύο πράγματα που οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν:
«Το ένα είναι πληροφορίες για τα παιδιά που δημοσιεύουν, όπως π.χ. η ημερομηνία και το τόπος γέννησής τους, το πού ζουν και πού πηγαίνουν σχολείο, καθώς τις πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προκειμένου να τους κλέψει την ηλεκτρονική ταυτότητα (να φτιάξει, δηλαδή, ένα προφίλ στο Facebook με αυτά ακριβώς τα στοιχεία).
Το δεύτερο έχει να κάνει με την συγκατάθεση του παιδιού: Τι από αυτά που ποστάρετε θα θέλει το παιδί σας να δει δημοσιευμένο όταν μεγαλώσει;
Και κυρίως, τι κόστος μπορεί να έχει αυτό για την πορεία της ζωής του (π.χ. δεν ξέρετε πώς μία φωτογραφία του παιδιού με κάποιο πολιτικό μήνυμα μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη μελλοντική του καριέρα)».
Τι πρέπει να κάνετε από εδώ και στο εξής
Τόσο ο κ. Σφακιανάκης όσο και η δρ. Nash συμφωνούν στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους – οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού σας που ποστάρατε όταν είναι 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στην συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί σας ως ενήλικας και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο.
Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook ή στο Instagram; Να σας πούμε, καταρχάς, τι δεν μπορείτε να κάνετε: Να τις πάρετε πίσω. Όπως ανάφερε στην ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, για να μπορέσει μία κοπέλα από την Ιρλανδία να διεκδικήσει ολόκληρο το ψηφιακό της αρχείο, αφού απενεργοποίησε το προφίλ της στο Facebook, χρειάστηκε να καταφύγει σε πολυετή δικαστικό αγώνα με το μέσο. Τι κέρδισε στο τέλος; Ένα CD με τις φωτογραφίες της (αντίγραφα των οποίων προφανώς και έχει κρατήσει το Facebook).
Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ξαναποστάρετε ποτέ καμία φωτογραφία των παιδιών σας, σε κανένα διαδικτυακό μέσο.
Όσο για τις φωτογραφίες που έχετε ήδη ποστάρει εσείς, μπορείτε να τις διαγράψετε (αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη αποθηκευτεί στα αρχεία του Facebook ή οποιουδήποτε άλλου). Τις φωτογραφίες που έχουν ποστάρει άλλοι με εσάς (και τα παιδιά) να έχετε γίνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το Χρονολόγιό σας, όμως όχι να τις διαγράψετε – μόνο αυτός που την πόσταρε μπορεί να το κάνει.
Από εκεί και πέρα, στις ρυθμίσεις ασφαλείας του μέσου (π.χ. του Facebook) επιλέξτε αφενός τις φωτογραφίες σας να βλέπουν μόνο οι Φίλοι σας (ούτε καν οι Φίλοι των Φίλων) και επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μία φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνετε πριν δημοσιευτεί – αν είναι και τα παιδιά σας στην φωτογραφία αυτήν, το δικό σας όνομα θα είναι αυτό που πιθανότατα θα γίνει tagged.
Τέλος, ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε επ'ουδενί να ποστάρουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.
Σε περίπτωση που ανησυχείτε ή είστε βέβαιοι ότι φωτογραφίες του παιδιού σας χρησιμοποιούνται από άλλους, χωρίς την δική σας συγκατάθεση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο Cyber Alert, την εφαρμογή για επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Πραγματικό Χρόνο – μάθετε περισσότερα εδώ – ή απευθείας στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα 210-6476464, 210-6476000.

PHGH http://www.toxwni.gr/ellada/item/41059-m-sfakianakis-kamia-fotografia-ton-paidion-sto-diadiktyo

Το πιάσιμο του μολυβιού στην προσχολική ηλικία


Η ικανότητα να γράφουμε είναι μια πιο σύνθετη ικανότητα από όσο νομίζουμε. Το γράψιμο επηρεάζεται από την ανάπτυξη τηςαισθησιοκινητικής, αντιληπτικής και γνωστικής ικανότητας. Ο πιο σωστός και κοινά αποδεκτός τρόπο να πιάνουμε το μολύβι είναι με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης – μέσος) τα δάχτυλα δηλαδή που κάνουμε το σταυρό μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι τρόποι πιασίματος του μολυβιού που είναι το ίδιο αποτελεσματικοί σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι πολύ σημαντικό να πιάνουμε σωστά το μολύβι με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση στους μύες.
Είναι σημαντικό το παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να πιάνει στα χέρια του μολύβι (ξυλομπογιά, μαρκαδόρο ή οποιοδήποτε αντικείμενο γραφής) να περάσει από όλα τα στάδια πιασίματος και να μην περιμένουμε να κρατήσει σωστά το μολύβι. Και είναι σημαντικό, γιατί βοηθάει στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και της γενικότερης ικανότητας του χεριού να πιάνει. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πιέζουμε τα μικρά παιδιά να πιάνουν σωστά το μολύβι και να τα ζορίζουμε να το κρατήσουν όπως θέλουμε εμείς, αλλά να τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται να προσαρμόζονται στο σωστό τρόπο κρατήματος του μολυβιού. Αν το παιδί μάθει να κρατάει λάθος το μολύβι (επειδή το πιέσαμε να το κάνει νωρίτερα) το πιθανότερο είναι πως μετά δε θα μπορέσει να διορθώσει το λάθος κράτημα του μολυβιού.
Για να μπορέσει ένα παιδί να πιάσει σωστά το μολύβι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι μύες του στους ώμους και στα χέρια. Για να επιτευχθεί αυτό προτρέπουμε τα μικρά παιδιά να παίρνουν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες αδρής κινητικότητας, όπως μπουσούλισμα, σκαρφάλωμα, σπρώξιμο, ώστε οι μύες στους ώμους και τα χέρια να δυναμώσουν , να γίνουν πιο σταθεροί και κατ’ επέκταση το πιάσιμο του μολυβιού να γίνει με πιο σωστό και  ώριμο τρόπο.
Αν πιέσουμε το παιδί να κρατήσει το μολύβι “σωστά” πριν να είναι οργανικά έτοιμο, τότε το πιθανότερο είναι να το δούμε να πιάνει το μολύβι με περίεργους τρόπους, να μην μπορεί να κατευθύνει το μολύβι ή το μαρκαδόρο και έτσι να μην μένει ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα που φέρνει. Απόρροια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι σταδιακά το παιδί να αποφεύγει να ασχολείται με ανάλογες δραστηριότητες και σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει σε σημείο να τις αποστρέφεται.
ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ:
fine-motor-grasp-development-with-names

1-2 ετων:
Το παιδί πιάνει το αντικείμενο γραφής με τη γροθιά του. Μοιάζει σαν να πιάνει ξίφος και μουτζουρώνει στη σελίδα χρησιμοποιώντας όλο το χέρι (από τον ώμο έως τα δάχτυλα).
1-STADIO1-STADIOb

2-3 ετών:
Το παιδί χρησιμοποιεί όλα του τα δάχτυλα για να πιάσει το εργαλείο γραφής αλλά ο καρπός είναι έτσι γυρισμένος, ώστε η παλάμη να κοιτάει προς τα κάτω. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν αρχίσει να σταθεροποιούν τους ώμους τους, όποτε τώρα η κίνηση έρχεται από τον αγκώνα και κάτω. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν μια ευθεία γραμμή ή μια καμπύλη.
2-STADIO2-STADIOb2-STADIOc
3-4 ετών:
Τα παιδιά κρατούν τώρα το εργαλείο γραφής με 4 δάχτυλα και το κρατούν δημιουργώντας ένα τόξο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Η κίνηση τώρα έρχεται περισσότερο από τον καρπό και την παλάμη, ενώ τα δάχτυλα κινούνται τώρα όλα μαζί. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά συνήθως μπορούν να ενώνουν τελείες προκειμένου να σχεδιάσουν μια εικόνα, να σχεδιάσουν σε ζιγκ-ζαγκ καθώς και γραμμές που τέμνονται. Προσπαθούν επίσης να ζωγραφίσουν απλά ανθρωπάκια.
3-STADIO3-STADIOb

4-6 ετών:
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνήθως χρησιμοποιούν 3 δάχτυλα για να κρατούν το εργαλείο γραφής και μάλιστα τα τρία αυτά δάχτυλα λειτουργούν ως μια ενότητα. Τα σκίτσα των ανθρώπων γίνονται τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Όσο τα δάχτυλα που κρατούν το μολύβι αρχίζουν να κινούνται ανεξάρτητα, ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο αρχίζουν να στρέφονται προς την παλάμη, το άνοιγμα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη-μέσου μεγαλώνει και το εργαλείο γραφής το κρατάνε πιο κοντά στη μύτη του, έτσι ώστε η γραφή να προέρχεται από τις άκρες των δακτύλων.
4-STADIO4-STADIOb
το τελικό στάδιο που είναι και ο απώτερος στόχος:
Dynamic Tripod Grip
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
  • Σχοινάκι
  • Σπάσιμο των φυσαλίδων από το νάιλον που τυλίγουμε έπιπλα
  • Άδειασμα νερού από κανάτα σε ποτήρι. Όσο πιο δυνατό γίνεται το παιδί τόσο περισσότερο νερό μπορεί να έχει αρχικά η κανάτα.
  • Πιάσιμο διάφορων αντικειμένων με μανταλάκια
  • Στύψιμο σφουγγαριού
  • Κόψιμο με ψαλίδι
  • Να προσπαθεί να πιάσει μικρά αντικείμενα με την πιάστρα για τον πάγο
  • Πλαστελίνη (ιδιαίτερα όταν προσπαθεί αν την μαλακώσει και να την κάνει μια μπάλα)
  • Να περνάει χάντρες σε κορδόνι
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΚΡΑΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΙΟΥ
Ικανότητα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά ποσοστά πίεσης – Ελαφρύ άγγιγμα
Δράσεις για παιδιά:
  • Να προσπαθούν να πιάσουν εύθραυστα αντικείμενα (δημητριακά, ζαχαρωτα κλπ) με τα δάχτυλα ή με τσιμπιδάκι, χωρίς να τα διαλύσουν
  • Να ζωγραφίσουν σε χαρτί κουζίνας (και όχι σε κανονικό χαρτί) χωρίς να το σκίσουν
  • Να φτιάξουν ντόμινο με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια χωρίς να τα ρίξουν
  • Να παίξουν με σταγονόμετρο προσπαθώντας να ελέγξουν πόσες σταγόνες ρίχνουν
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Δράσεις για παιδιά:
  • Να παίζουν με σβούρες σε διάφορα μεγέθη και να επιτυγχάνουν την περιστροφή τους
  • Να περιστρέφουν καρύδια ή αμύγδαλα (με το τσόφλι τους)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ
Δράσεις για παιδιά:
  • Βάζουμε στο χέρι του παιδιού νομίσματα και ζητάμε να μας τα δώσει πίσω ένα-ένα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη χωρίς όμως να του πέσουν τα άλλα από την παλάμη.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ
Δράσεις για παιδιά:
  • Να τοποθετεί αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθετη θέση το ένα πάνω στο άλλο (πχ επιτραπέζια παιχνίδια)
  • Να ζωγραφίζει – γράφει σε χαρτί που βρίσκεται όρθιο απέναντί του (καβαλέτο – πίνακας κλπ)
  • Να χρησιμοποιεί πλάστη για να ισιώσει μια μπάλα πλαστελίνης ή ζυμάρι (εδώ πρέπει να προσέχουμε τα χέρια να είναι ανοιχτά στο ύψος των ώμων και όχι κλειστά).

Πηγή: http://www.kindykids.gr/parents/581-piasimo-molyvi.html
S
 
 

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!!!!


7:00 το πρωί.. Χτυπάει το ξυπνητήρι,σηκώνεσαι κάνα τέταρτο αργότερα και φεύγεις για το σχολείο.
8:10 χτυπάει το κουδούνι,προσευχή ,προσέρχεσαι στην τάξη..
20 έως 25 και 26 φατσούλες (ακόμα και 28) σε περιμένουν με μια όρεξη περίεργη και ματάκια σπινθηροβόλα..Σε περιμένουν κάθε μέρα εκεί όρθια στην είσοδο της τάξης..Χαμογελάνε ,έρχονται στην έδρα σου να σου πούνε ό,τι πέρασαν την προηγούμενη μέρα και προσπαθείς για χιλιοστή φορά να τους πείσεις να σου μιλάει ένας ένας γιατί όλα μαζί είναι αδιανόητο να τους παρακολουθήσεις..
-----------
Κάποια στιγμή αυτό τελειώνει και ξεκινάει το μάθημα και εκεί που όλα πάνε καλά συνειδητοποιείς ότι αρχίζει το κλίμα να "πέφτει"..Πρέπει να περάσεις σε άλλη μέθοδο τώρα.Να τα κρατήσεις όσο μπορείς κοντά σου..Ένα αστείο ,ένα ανέκδοτο τα φέρνει πίσω σε σένα.Αλλάζεις τη διδασκαλία..Μέθοδοι πολλές. Ερωτοαποκρίσεις ,διαλεκτική, βιωματική, όλα μαζί σε 2ώρες ή μία ώρα μαθήματος..Και εκεί ένας μαθητής σου κάνει μια ερώτηση.Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου έχεις να επεξεργαστείς αν η ερώτηση έχει σχέση με το μάθημα ,αν μπορεί να δέσει με κάτι άλλο που πρέπει να διδάξεις ,αν πρέπει να απαντήσεις άμεσα ή να το αφήσεις για το τέλος και όταν λάβεις την απόφαση συνεχίζεις...Κοιτάς το ρολόι..Πότε πέρασε η ώρα?Και οι μικροί μαθητές σου ακόμα κάνουν ερωτήσεις πάνω στο μάθημα ή σου λένε πως "δεν κατάλαβα πως γίνεται αυτό"..Κάποιες στιγμές πρέπει να αποφασίσεις αν η πίεση να βγάλεις την ύλη θα σε κυριέψει ή θα κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να μην έχουν κενά οι μαθητές σου..Και αποφασίζεις το δεύτερο..Κάπου παρακάτω υπάρχει ένα "εύκολο κεφάλαιο "που θα μπορέσεις να συνδυάσεις περισσότερη γνώση και να τους την παρουσιάσεις χωρίς να χαθεί η ύλη .
---------------
Χτυπάει το κουδούνι και πολλές φορές δεν έχεις προλάβει να δώσεις καν εργασίες..η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ και το χρονοδιάγραμμα ,δεν σου βγήκε σήμερα όπως δεν σου βγήκε και χτες..Μα αυτό είναι λογικό..Έχεις να κάνεις με 20- 25 παιδιά..Με 20-25 διαφορετικούς μαθητές που έχουν διαφορετικό τρόπο μάθησης και φυσικά που χρειάζονται διαφορετικό χρόνο να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα.Δεν είσαι ο δάσκαλος που σκέφτεται " Παρέδωσα το μάθημα , παρέδωσα την ύλη ,πάμε παρακάτω". ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ και σέβεσαι τη διαφορετικότητα και οπωσδήποτε δεν θα ρίξεις στο γονέα την ευθύνη να αναλάβει το δικό σου ρόλο σαν εκπαιδευτικός στο σπίτι αφήνοντας το παιδί να αποχωρήσει από το σχολείο έχοντας απορίες και εκείνος να κληθεί να τις λύσει.Ο ρόλος του δεν είναι αυτός. ..Ξέρεις λοιπόν τι θα κάνεις..Θα εκμεταλλευθείς 10 λεπτά από το επόμενο μάθημα,..Στο κάτω κάτω κάτω έχεις συνδυάσει με τέτοιο τρόπο το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμά σου που τα 10 λεπτά δεν θα καθυστερήσουν την παρουσίαση της νέας γνώσης του επόμενου μαθήματος και εξάλλου(όπως προανέφερα) σε τρία μαθήματα πιο κάτω γνωρίζεις ότι το κεφάλαιο είναι πιο εύκολο οπότε μπορείς να εντάξεις και επιπλέον γνώση που άφησες πίσω -αν δεν κατάφερες να την εντάξεις στο σημερινό μάθημα-με τέτοιο τρόπο που δεν θα "βαρύνει" τα παιδιά ..
Ακόμα διάλειμμα είναι....Κάνεις να φύγεις και τα παιδιά τρέχουν γύρω σου ..Θέλουν να μοιραστούν μαζί σου κάτι σημαντικό..Προχωράς προς το γραφείο και σε πάνε συνοδεία.. Για άλλη μια φορά χαμογελάς..Μιλάνε όλα μαζί και δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις τι λένε αλλά προσπαθείς.Τα παιδιά δεν θα αλλάξουν ποτέ..Χαμογελάς στην παιδική αφέλεια μπροστά,στην εμπιστοσύνη που σου δείχνουν ,στην ανάγκη τους να τους πεις ένα "μπράβο" στην ανάγκη τους να μοιραστούν κάτι σημαντικό για εκείνα...
----------------------------
Το διάλειμμα τελειώνει..Πηγαίνεις στην τάξη και ακούς τα πρώτα παράπονα.."Κύριε με πείραξε" "κύριε μαλώσαμε ","κύριε με έβρισε" "κύριε μού πήρε το μολύβι ".Δεν μαλώνεις,δεν προσβάλλεις..Παίρνεις αφορμή για να κάνεις μια συζήτηση..Ήρθε η ώρα να αναλάβεις το ρόλο του παιδαγωγού..Δεν θα διδάξεις, θα διαπαιδαγωγήσεις..Μιλάς για κανόνες.σεβασμό,.αλληλεγγύη εμπλέκεις τα παιδιά.Τους ζητάς τη γνώμη τους...Ξέρεις ότι αυτό θα επαναληφθεί παρόλο που θέλεις να πιστεύεις πως δεν θα ξαναγίνει..Είναι παιδιά..Δεν έχουν την ευελιξία του ενήλικα να ξεχωρίσουν ποιο είναι σημαντικό και ποιο αξίζει να σε κάνει να θυμώσεις. Εσύ ο δάσκαλος πρέπει να τα βοηθήσεις να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή..Όμως τώρα πρέπει να βρεις, μέχρι να βρουν το δικό τους τρόπο αντιμετώπισης, τρόπους να κρατήσεις μακριά και έξω από την τάξη τη βία και τις προσβολές,την ενόχληση και την αθυροστομία και να βοηθήσεις τους μαθητές σου να ξεπεράσουν το θυμό και τα νεύρα τους..Ακόμα και αν χρειαστεί να πάρεις ώρα από ένα μάθημα θα το κάνεις γιατί ξέρεις καλά ότι αυτό που πρέπει να φροντίσεις σαν παιδαγωγός είναι και η ψυχική υγεία των μαθητών σου πάνω από όλα αλλά και το κλίμα να είναι αρμονικό μέσα στην τάξη..Κοιτάς τα μάτια τους.Έχεις ανομοιόμορφη τάξη.Ηλικιακά μπορεί να είναι κοντά αλλά κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και διαφορετική ταχύτητα αντίληψης,συμπεριφορά ,νοημοσύνη..Συνυπάρχουν μέσα στην τάξη σου παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες ,παιδιά χαρισματικά,παιδιά με διάσπαση προσοχής,παιδιά με εγωισμό.περηφάνια,ανταγωνισμό,ευαίσθητα,συνεσταλμένα..Και όλα αυτά τα παιδιά πρέπει βρεις το κουμπί τους για να τα πλησιάσεις και ν α τα βοηθήσεις να συνυπάρξουν..Πόσο δύσκολο είναι κανείς δεν ξέρει πέρα από σένα..Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πέρα από σένα που ζεις την τάξη σου..Επιστρατεύεις λοιπόν κάθε γνώση ψυχολογίας.παιδαγωγικής,διδακτικής για να τα φέρεις κοντά το ένα στο άλλο.Κάνεις ό,τι μπορείς και όσα μπορείς ώστε να μάθουν να λειτουργούν σαν ομάδα αλλά και για να μπορέσουν να βάλουν όρια και κανόνες στον εαυτό τους χτίζοντας μια υγιή προσωπικότητα..
--------------------------
Το μάθημά σου πάει καλά..Προσπαθείς να εμπλέξεις τα παιδιά στη διαδικασία μάθησης..Και εκεί που νομίζεις ότι όλα κυλάνε ρολόι ,κάπου ανάμεσά τους κάποιο παιδί έχει ξεχάσει για πολλοστή φορά το βιβλίο του,.τις εργασίες του,την κασετίνα του ακόμα και το διαγώνισμα που ζήτησες να επιστρέψει και εκείνο δεν ξέρει που το έχει βάλει.Μιλάς με το παιδί και συζητάς..Με τον τρόπο σου χωρίς βία αλλά με την αυστηρότητά που πρέπει στο πρόσωπο σου , μιλάς προς όλους για τη σημασία του να είσαι επιμελής και ποια η σχέση της με την καθημερινή μας ζωή προσέχοντας να μη μακρυγορήσεις ..Μόλις νομίζεις ότι τελείωσε και συνεχίζεις το μάθημά σου , κάνεις μια ερώτηση πάνω στο μάθημα και εκεί ξεκινάει άλλο...Εμφανίζεται η κόντρα μεταξύ των μαθητών για το ποιος θα μιλήσει,θα πει κάτι παραπάνω ,θα αποδείξει ότι ξέρει, ότι έχει διαβάσει και παρόλο που υπάρχει ο κανόνας :"αφήνουμε τον άλλο να μιλήσει και μετά ζητάμε το λόγο εμείς για να συμπληρώσουμε κάτι επιπλέον "συνειδητοποιείς ότι αυτό χάνεται...Αποφασίζεις λοιπόν ποιος θα μιλήσει και ζητάς από τους άλλους αν έχουν κάτι να προσθέσουν να σηκώσουν χέρι..Και εκεί πάλι αρχίζει το επόμενο παράπονο των παιδιών ότι μόνο τους άλλους σηκώνεις.Πάλι για άλλη μια φορά πρέπει να του θυμίσεις ήρεμα πόσες φορές συμπλήρωσε ένα συμμαθητή του,πόσες φορές βοήθησε έναν συμμαθητή του,πόσες φορές συμμετείχε σε μια συζήτηση,ότι αυτό αποδεικνύει το ότι η γνώση έχει κατακτηθεί και αυτό το έχεις ήδη αξιολογήσει και προσπαθείς να του δώσεις να καταλάβει ότι η αξιολόγηση γίνεται σε όλη την ώρα του μαθήματος κάθε στιγμή ..
------------------------------

Χτυπάει για άλλη μια φορά το κουδούνι..Έχεις ενημέρωση γονέων..Προσέρχονται με αγωνία να μάθουν πως πάνε τα παιδιά τους..Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν το νέο σύστημα,τα νέα βιβλία και αγχώνονται..Και με το δίκιο τους.Απέχουν πάνω από 20 χρόνια από τα θρανία όπως θα απέχαμε και εμείς αν δεν ήμασταν δάσκαλοι.Θυμούνται ακόμα το δάσκαλο να κάνει σειριακά το μάθημα,να βάζει πολλές ασκήσεις στο σπίτι,να βάζει κατεβατά για να μάθουμε παπαγαλία και τους εξηγείς ότι πλέον η παπαγαλία δεν υπάρχει με εκείνη την έννοια της απόλυτης αποστήθισης αλλά ότι τα παιδιά πρέπει να σκέφτονται και να απαντάνε σε ερωτήσεις που απαιτούν κρίση,ότι οι ερωτήσεις πολλές φορές απαιτούν απάντηση σωστό ή λάθος ακόμα και τη δική τους άποψη..Δυσκολεύονται να το καταλάβουν αλλά το αποδέχονται..Στηρίζονται σε σένα και ευελπιστούν ότι θα κάνεις το καλύτερο για τα παιδιά τους..Λίγο πιο πέρα περιμένει μια οικογένεια που εσύ ζήτησες να έρθει..Πρέπει να συζητήσετε για τη συμπεριφορά του παιδιού..Πρέπει να σκεφτείς και να επιστρατεύσεις κάθε τρόπο για να μην πληγώσεις κανένα και φυσικά να μη θίξεις το παιδί..Πρέπει όμως να πεις την αλήθεια..΄Οχι για να τους μεταφέρεις το πρόβλημα αλλά για να βρείτε λύσεις κοινές και αποδεκτές.Έχεις το άγχος πως θα το πάρουν ,πως θα δουν το ζήτημα ακόμα και πως θα αντιμετωπίσουν και σένα που ζεις το παιδί τους 6 ώρες την ημέρα ..Αλλά δεν μπορείς να κάνεις πίσω..Πρέπει να τους ενημερώσεις..Πάνω από όλα σε ενδιαφέρει ο μαθητής σου ...Σε κάθε τάξη παρατηρείς συμπεριφορές και ιδιοσυγκρασία μαθητών που θεωρείς( βασισμένος πάνω στις γνώσεις της εξελικτικής ψυχολογίας,της ειδικής αγωγής,της θεωρίας της παιδαγωγικής και διδακτικής ) ,ότι απαιτούν κοινή αντιμετώπιση από γονείς και σχολείο.Υπάρχουν γονείς που αμέσως αναγνωρίζουν την κατάσταση ,συζητάνε , μιλάνε μαζί σου, ανταλλάσσουν απόψεις και είναι πρόθυμοι να κάνουν και να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η ιδιάζουσα κατάσταση..Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα..Άλλα υπάρχουν και γονείς που δεν δέχονται ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί τους..Εκεί ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τους πείσεις να συνεργαστείτε ή να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ή ειδική υπηρεσία όπως πχ ένα ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή τα ΚΕΔΥ ..Τελειώνοντας τη συζήτηση νιώθεις έναν κόμπο στο στομάχι γιατί γνωρίζεις ότι οι γνώσεις σου και ο χρόνος σου δεν φτάνουν για να βοηθήσεις το παιδί μέσα στο σχολείο και λυπάσαι γιατί δεν κατάφερες να τους πείσεις..
--------------------------------

Και η μέρα σου συνεχίζει μέχρι τις 2 έχοντας να κάνεις όλα αυτά κάθε ώρα ,κάθε στιγμή..Να σαι δίπλα στα παιδιά,να συνεργάζεσαι,.να συζητάς,να καταλαβαίνεις την ηλικία τους και να μπαίνεις στη θέση τους ,να κρατάς το χρόνο,να αγχώνεσαι γιατί το μάθημα δεν τελειώνει στην ώρα του και γιατί δεν πρόλαβες να δείξεις ότι ετοίμασες,,να βάζεις εργασίες και να παρακολουθείς την πορεία τους,να λύσεις τις απορίες τους,να είσαι συνέχεια όρθιος ή καθισμένος δίπλα σε αυτούς που δυσκολεύονται σε κάποιο μάθημα και να τα βοηθάς χωρίς να στερείς την παρουσία σου από τους υπόλοιπους μαθητές, να αντιμετωπίζεις τις διαφορές τους ,να γίνεσαι διαμεσολαβητής και να προσπαθείς να είσαι δίκαιος,αμερόληπτος ,τίμιος.εργατικός,φιλικός,επιμελής.να κρατάς τις υποσχέσεις σου,να ακολουθείς τους κανόνες που θέτεις στον εαυτό σου ,να χειρίζεσαι μια δύσκολη κατάσταση,να βοηθάς τα παιδιά να ξεπεράσουν τον ατομισμό και τον εγωισμό τους,την ανταγωνιστική τους διάθεση,να κρατάς σε ηρεμία την τάξη με δυο χίλια τερτίπια,να βρίσκεις τρόπους να αποτρέπεις παραβατικές συμπεριφορές,να τα μάθεις να εργάζονται συλλογικά και ομαδικά πέρα από την ατομική τους προσπάθεια..Είσαι σε εγρήγορση κάθε λεπτό ,κάθε στιγμή κάθε ώρα Δασκαλος παιδαγωγός,,ψυχολόγος,θεραπευτής,νοσοκόμα,διασκεδαστής,μουσικός,ευρεσιτέχνης..Και όλα αυτά δεν καταγράφονται πουθενά.Δεν μπορεί κανείς να τα δει πέρα από σένα και τους μαθητές σου..ΚΑΝΕΝΑΣ....Μα ξέρεις καλά ότι σαν δάσκαλος δεν μπορείς να μην εμπλακείς σε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί πολύ απλά έχεις να κάνεις με το λειτούργημά σου που βασίζεται και πάνω στην συναισθηματική εμπλοκή σου στον κόσμο των παιδιών που εκπαιδεύεις και διδάσκεις..ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ..Και το περίεργο?ΌΣΑ ΠΡΟΑΝΈΦΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ..ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ και σου δίνουν τη δύναμη να συνεχίζεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ..
Τελειώνει η ζωή ενός δασκάλου με αυτά τα "λίγα" που κάνει μέσα στο σχολείο λίγο μετά τις 2....Αλλά η δουλειά του δεν κατεβάζει διακόπτη εκείνη την ώρα ώστε να επανέρθει την επόμενη μέρα στις 8 για να συνεχίσει..Συνεχίζεται στο σπίτι και αφού περάσει λίγες ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με την οικογένειά του ,ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα ψάχνοντας πως θα διδάξει τη νέα ύλη ,πως θα εμπλουτίσει τη διδασκαλία του,ετοιμάζει υλικό ,ψάχνει τρόπους αντιμετώπισης και χειρισμού διάφορων καταστάσεων που παρουσιάζονται και, και ,και ....ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ και παρόλο τα όσα περνάει και ζει στην καθημερινότητά του , παραμένει όλο το 24 ωρο ΔΑΣΚΑΛΟΣ..Μέσα και έξω από το σχολείο..
Αυτό επέλεξα να κάνω ΚΑΙ ΕΓΩ...Και τα ήξερα.


πηγη https://www.facebook.com/aris.koko/posts/786620028089516
αφιερωμένο εκπαιδευτικός νομίζουν Αφιερωμένο σε όσους νομίζουν ότι ο εκπαιδευτικός κάθεται… 22 ώρες πρίν 0 daskalos 7:00 το πρωί. Χτυπάει το ξυπνητήρι, σηκώνεσαι κάνα τέταρτο αργότερα και φεύγεις για το σχολείο. 8:10 χτυπάει το κουδούνι, προσευχή , προσέρχεσαι στην τάξη.. 20 έως 25 και 26 φατσούλες (ακόμα και 28) σε περιμένουν με μια όρεξη περίεργη και ματάκια σπινθηροβόλα. Σε περιμένουν κάθε μέρα εκεί όρθια στην είσοδο της τάξης. Χαμογελάνε ,έρχονται στην έδρα σου να σου πούνε ό,τι πέρασαν την προηγούμενη μέρα και προσπαθείς για χιλιοστή φορά να τους πείσεις να σου μιλάει ένας ένας γιατί όλα μαζί είναι αδιανόητο να τους παρακολουθήσεις. ———– Κάποια στιγμή αυτό τελειώνει και ξεκινάει το μάθημα και εκεί που όλα πάνε καλά συνειδητοποιείς ότι αρχίζει το κλίμα να “πέφτει”. Πρέπει να περάσεις σε άλλη μέθοδο τώρα. Να τα κρατήσεις όσο μπορείς κοντά σου. Ένα αστείο ,ένα ανέκδοτο τα φέρνει πίσω σε σένα. Αλλάζεις τη διδασκαλία. Μέθοδοι πολλές. Ερωτοαποκρίσεις ,διαλεκτική, βιωματική, όλα μαζί σε 2ώρες ή μία ώρα μαθήματος. Και εκεί ένας μαθητής σου κάνει μια ερώτηση. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου έχεις να επεξεργαστείς αν η ερώτηση έχει σχέση με το μάθημα ,αν μπορεί να δέσει με κάτι άλλο που πρέπει να διδάξεις ,αν πρέπει να απαντήσεις άμεσα ή να το αφήσεις για το τέλος και όταν λάβεις την απόφαση συνεχίζεις… Κοιτάς το ρολόι. Πότε πέρασε η ώρα? Και οι μικροί μαθητές σου ακόμα κάνουν ερωτήσεις πάνω στο μάθημα ή σου λένε πως “δεν κατάλαβα πως γίνεται αυτό”. Κάποιες στιγμές πρέπει να αποφασίσεις αν η πίεση να βγάλεις την ύλη θα σε κυριέψει ή θα κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να μην έχουν κενά οι μαθητές σου. Και αποφασίζεις το δεύτερο. Κάπου παρακάτω υπάρχει ένα “εύκολο κεφάλαιο “που θα μπορέσεις να συνδυάσεις περισσότερη γνώση και να τους την παρουσιάσεις χωρίς να χαθεί η ύλη . ————— Χτυπάει το κουδούνι και πολλές φορές δεν έχεις προλάβει να δώσεις καν εργασίες η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ και το χρονοδιάγραμμα , δεν σου βγήκε σήμερα όπως δεν σου βγήκε και χτες. Μα αυτό είναι λογικό.Έχεις να κάνεις με 20- 25 παιδιά. Με 20-25 διαφορετικούς μαθητές που έχουν διαφορετικό τρόπο μάθησης και φυσικά που χρειάζονται διαφορετικό χρόνο να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα. Δεν είσαι ο δάσκαλος που σκέφτεται ” Παρέδωσα το μάθημα , παρέδωσα την ύλη ,πάμε παρακάτω”. ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ και σέβεσαι τη διαφορετικότητα και οπωσδήποτε δεν θα ρίξεις στο γονέα την ευθύνη να αναλάβει το δικό σου ρόλο σαν εκπαιδευτικός στο σπίτι αφήνοντας το παιδί να αποχωρήσει από το σχολείο έχοντας απορίες και εκείνος να κληθεί να τις λύσει.Ο ρόλος του δεν είναι αυτός. Ξέρεις λοιπόν τι θα κάνεις. Θα εκμεταλλευθείς 10 λεπτά από το επόμενο μάθημα, στο κάτω κάτω κάτω έχεις συνδυάσει με τέτοιο τρόπο το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμά σου που τα 10 λεπτά δεν θα καθυστερήσουν την παρουσίαση της νέας γνώσης του επόμενου μαθήματος και εξάλλου (όπως προανέφερα) σε τρία μαθήματα πιο κάτω γνωρίζεις ότι το κεφάλαιο είναι πιο εύκολο οπότε μπορείς να εντάξεις και επιπλέον γνώση που άφησες πίσω -αν δεν κατάφερες να την εντάξεις στο σημερινό μάθημα-με τέτοιο τρόπο που δεν θα “βαρύνει” τα παιδιά. Ακόμα διάλειμμα είναι…. Κάνεις να φύγεις και τα παιδιά τρέχουν γύρω σου . Θέλουν να μοιραστούν μαζί σου κάτι σημαντικό. Προχωράς προς το γραφείο και σε πάνε συνοδεία. Για άλλη μια φορά χαμογελάς. Μιλάνε όλα μαζί και δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις τι λένε αλλά προσπαθείς. Τα παιδιά δεν θα αλλάξουν ποτέ. Χαμογελάς στην παιδική αφέλεια μπροστά, στην εμπιστοσύνη που σου δείχνουν ,στην ανάγκη τους να τους πεις ένα “μπράβο” στην ανάγκη τους να μοιραστούν κάτι σημαντικό για εκείνα… ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ πρώτη πηγή

Διαβάστε περισσότερα:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

πηγη http://yourdailynutritionist.blogspot.gr/2012/05/blog-post_19.html



Το κρυολόγημα είναι μία ασθένεια που προκαλείται μετά από μόλυνση του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, λαιμός, αυτιά, ιγμόρεια) από κάποιον κάποιον ρινοϊό. Μάλιστα υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί τέτοιοι ιοί (ιοί του κρυολογήματος), πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσει κάποιος ανοσία στο κρυολόγημα.

Πρέπει να πω εδώ ότι όταν λέμε ότι κάποιος κρύωσε (έπαθε δηλαδή κρυολόγημα) δε πρέπει να νομίζουμε ότι αναγκαστικά το έπαθε λόγω του κρύου
Το μόνο που κάνει το κρύο είναι να μειώνει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας με αποτέλεσμα να γίνεται ο οργανισμός μας πιο εύκολα ευάλωτος στους διάφορους ιούς του κρυολογήματος. Επίσης η βλεννογόνος που υπό "φυσιολογικές" συνθήκες διατηρεί μία σχετική ύγρανση, ξηραίνεται και έτσι μπορεί πιο εύκολα να προσβληθεί από κάποιον ιό.
Επίσης δε πρέπει να συγχέουμε το κρύωμα με τη γρίπη επειδή είναι δύο διαφορετικές παθήσεις (αν και οι 2 επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα).
Ο ιός της γρίπης είναι διαφορετικός με αυτόν του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να καταπολεμηθεί με ειδικά εξειδικευμένα φάρμακα. 

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από το κοινό κρυολόγημα ή από γρίπη. Η περίοδος κατά την οποία το κρύωμα εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι κρύοι χειμερινοί μήνες
Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να νοσήσουμε από κρύωμα και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος κρυώματος ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός το καλοκαίρι. Η γρίπη αντίθετα είναι ιδιαίτερα σπάνια στους μήνες πέρα από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος με γρίπη εμφανίζονται απότομα και ξαφνικά σε αντίθεση με το κρυολόγημα που εμφανίζονται σταδιακά. Επίσης η γρίπη έχει πιο έντονα γενικά συμπτώματα και συνήθως πυρετό καθώς και πιο μεγάλη αίσθηση κόπωσης.
Γενικά η γρίπη είναι χειρότερη και ενώ το κρυολόγημα θέλει από 2 μέχρι 7 μέρες για να περάσει, η γρίπη μπορεί να κρατήσει και 2 εβδομάδες ακόμα στους υγιείς γενικά ανθρώπους. Επίσης μετά από τη γρίπη είναι επικίνδυνο να εμφανιστεί και πνευμονία.

Το κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, μετά από μία μέρα να ακολουθήσει βήχας, μετά μπούκωμα μύτης και καταρροή, μετά μείωση γεύσης και όσφρησης, αδιαθεσία, κάποια μέτρια κόπωση, κλπ.
Δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανιστούν τα συμπτώματα με την ίδια σειρά ή και όλα μαζί αλλά μπορεί να εμφανιστούν μόνο κάποια από αυτά.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΓΡΙΠΗ
ΠυρετόςΣπάνιαΣύνηθες σύμπτωμα
Μυϊκοί πόνοιΜέτριας βαρύτηταςΣύνηθες σύμπτωμα, συχνά μεγάλης έντασης
ΒήχαςΌχι ή ενίοτε παραγωγικός*, παροξυσμικός βήχαςΞηρός, μη παραγωγικός βήχας
ΚόπωσηΉπιαΜέτρια ως έντονη
Εκδήλωση των συμπτωμάτωνΣταδιακήΞαφνική (γενίκευση εντός 3-6 ωρών)
ΡίγηΣπάνιαΑρκετά συχνά
ΦτάρνισμαΣυχνάΣπάνια
ΚαταρροήΣυχνάΣπάνια
ΠονόλαιμοςΣυχνάΕνδέχεται να παρατηρηθεί
Δυσφορία στο στήθοςΉπια έως μέτριαΣυχνά έντονη
ΠονοκέφαλοςΣπάνιαΣυχνά
*λέγοντας παραγωγικός βήχας εννοούμε αυτόν που συνοδεύεται από εκκρίσεις βλέννης ή πύου.
Ο ιός της γρίπης μεταβάλλεται συνέχεια και για αυτό το λόγο όπως ισχύει και με το κρυολόγημα δεν γίνεται να αποκτήσει κάποιος ανοσία στη γρίπη.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΟΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΙΟΥΣ!!!

Τα φάρμακα που καταπολεμούν τους ιούς λέγονται αντιϊικά και δίνονται μόνο σε περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με ευπαθείς ομάδες ατόμων προκειμένου αυτά να προστατευτούν από τις πιθανές επιπλοκές της γρίπης (πχ: πνευμονία).

Για αυτό το λόγο μη παίρνετε αντιβιώσεις χωρίς τη συνταγή γιατρού διότι όχι μόνο δεν έχει νόημα αλλά και μπορεί να χειροτερεύσει η κατάστασή σας... 
Επίσης οι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικότερα στελέχη παθογόνων μικροβίων, δηλαδή πιο επικίνδυνα που δε "καταλαβαίνουν" ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν τα ισχυρότερα αντιβιοτικά (κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία ακόμα) και προκαλεί πολλές φορές ακόμα και ανεπανόρθωτες ζημιές στα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο σώμα μας.

Όσον αφορά το αν θα πρέπει να πάρει κάποιος κάποιο φάρμακο αν κρυώσει φυσικά και θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει γιατρό, ο οποίος θα σιγουρέψει το ότι ο ασθενής έχει όντως κρύωμα.
Δεν πρέπει ούτε αντιβηχικό σιρόπι  να πάρεις χωρίς να το πει ο γιατρός... Που ξέρεις ότι δεν είσαι αλλεργικός στη δραστική του ουσία; 
Όχι ότι οι γιατροί το κοιτάνε αλλά κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη...

Όσον αφορά το αντιβηχικό στην περίπτωση του κρυολογήματος το μόνο που ίσως κάνει είναι να μειώσει λίγο το σύμπτωμα του βήχα ίσως όμως όχι λιγότερο από το αν κάποιος πίνει ζεστά ροφήματα. 
Τέλος να τονιστεί όσον αφορά τα αντιβηχικά ότι γενικά αν ο βήχας είναι παραγωγικός δε πρέπει να παίρνεις αντιβηχικό (ο βήχας αυτός διώχνει τα φλέματα).

Οι ιοί μεταδίδονται: 
  1. Mέσω του φτερνίσματος ή μέσω του βήχα. 
  2. Μέσω της επαφής με το σάλιο ή τις ρινικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου ή κατευθείαν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια.
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν συμπτώματα για να μεταδώσει κάποιος τον ιό.
Αυτός εισέρχεται μέσω τον κυττάρων του ρινοφάρυγγα (την περιοχή ανάμεσα στην μύτη και τον λαιμό), και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. 
Το σημείο εισόδου του ιού είναι συνήθως ή μύτη, αλλά σημείο εισόδου μπορεί να υπάρξουν και τα μάτια.


Καταπολεμήστε ότι σας ενοχλεί (μιλώντας κυρίως για το κρυολόγημα) και σας κάνει να αρρωσταίνετε με απλούς και παραδοσιακούς τρόπους! 


Είναι γνωστό ότι το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αν την αντιμετωπίσεις με κοτόσουπα και χαμομήλι θα κρατήσει επτά ολόκληρες μέρες, ενώ αν την πολεμήσεις με φάρμακα θα κρατήσει «μόνον» έξι! 

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για τις προόδους της επιστήμης σε σχέση με το κρυολόγημα. 


Τι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, τον βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με άγνωστα φάρμακα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι; Το καλύτερο απ’ όλα είναι όταν κρυολογούμε (εξάλλου και τα σύγχρονα φάρμακα προς τα εκεί προσανατολίζονται) να βοηθούμε τον οργανισμό μας να κάνει την δουλειά που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράγει αντιιικές ουσίες - ουσίες που προσπαθούν να φτιάξουν όλα τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά που μέχρι στιγμής αυτές συνεχίζουν να παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση; 




Για κάποιους ανθρώπους η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση είναι οι συνταγές των γιαγιάδων μας. Τα τελευταία χρόνια όλοι στρέφουν διακριτικά τις έρευνές τους προς την παραδοσιακή ιατρική. 


  • ΓIA ΤO MΠOYKΩMA ΤHΣ MYΤHΣ! 
    Aλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία φυσικά αφαιρείτε την βελόνα). 
    Ρίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι. 
    Το αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες. Διαλύει την βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει την μύτη από την συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια. 
  • Πολλά υγρά: Aν δεν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων, που είναι ό,τι καλύτερο επειδή έχουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία, τότε πίνετε τουλάχιστον πολύ νερό, τσάγια, χαμομήλια και άλλα βοτάνια. 
    H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει την διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σας, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Τα πολλά υγρά βοηθούν και στο να πέσει και ο πυρετός. Δείτε το νερό σαν φάρμακο και φροντίστε όταν αρρωσταίνετε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια την ημέρα. Επιπλέον αν το ζεσταίνετε δρα σαν διουρητικό. Καλύτερο είναι να αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα: Αν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού ξαπλώσετε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να «παίρνει βράση», βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και αρχίστε να αναπνέετε.


  • ΓIA ΤOΝ ΛAIMO KAI ΤOΝ BHXA! 
    Γαργάρες με αλάτι: 
    Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Το ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε την θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή την φορά κάνετε γαργάρες. Ενώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει να είναι χλιαρό. 


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ


  • Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο «φαρμακευτικό οπλοστάσιο» της ιατρικής, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει την διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Οι λόγοι; Bασικά άγνωστοι. 

Eικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών. 

Δείτε εδώ μία καλή συνταγή για κοτόσουπα!
http://gourmetfoodwine.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html

  • Τσαϊ με λεμόνι και μέλι: Το τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός. 
Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μιας και το χειμώνα το πίνουμε συνήθως όλοι ζεστό. Το ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι, χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή ζέστη. 

Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό αφού το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Επίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι, επίσης άγνωστο γιατί. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε την ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (επίσης άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Το μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι. 

Είναι ένα «φάρμακο» που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.

  • Γλειφιτζούρια και καραμέλες: Ότι και αν περιέχουν, όπως και οι «θεραπευτικές καραμέλες», καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Εικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλούς ιούς ή μικρόβια και το ανθρώπινο στομάχι με την σειρά του είναι χώρος εξόντωσης των μικροοργανισμών. 
  • ΓIA ΤON ΠYPEΤO! 
    Βεντούζες: Αν θέλετε να ανακουφίσετε γρήγορα ένα κρύωμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βεντούζες. 
    Οι βεντούζες αφήνουν κόκκινα σημαδάκια, που πάντως αργότερα φεύγουν. Εικάζεται ότι ο λόγος που ωφελούν και «παίρνουν» τον πυρετό είναι το ότι προκαλούν υπεραιμία στα πλευρά και στην πλάτη. H υπεραιμία προκαλεί και ευεξία. Ένας λιγότερο δραστικός τρόπος να προκαλέσετε υπεραιμία είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει ένα σχετικά δυνατό μασάζ με λάδι ευκαλύπτου.




  • Xλιαρό μπάνιο: O πυρετός ελέγχεται με αντιπυρετικά φάρμακα. Αλλά αν 
    θέλετε να τα αποφύγετε και αν ο πυρετός σας δεν έχει φτάσει το 39 (στα παιδιά αν δεν έχει φτάσει το 38,5), τότε μπορείτε να στηρίζεστε στις ψυχρές κομπρέσες και στο χλιαρό μπάνιο, όπως και στην κατανάλωση πολλών χυμών και υγρών. 
Σε αυτά μπορείτε να στηρίζεστε ακόμα και αν παράλληλα παίρνετε αντιπυρετικά φάρμακα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Το χλιαρό μπάνιο κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Kάνετε λοιπόν ντους ή μείνετε στην μπανιέρα για δέκα λεπτά. Να θυμάστε ότι το νερό πρέπει να είναι το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28. 


Αμέσως μετά το μπάνιο, πλαγιάστε και κουκουλωθείτε. 


Φροντίστε όμως να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα και γενικά όταν είστε άρρωστοι (είτε κάνετε μπάνιο είτε όχι) η θερμοκρασία όλου του σπιτιού σας να είναι περίπου στους 25-28 βαθμούς. 
 
  • Σκορδο και λεμόνι: Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρειάζεστε: 


Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, την βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Τα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Mετά, δυστυχώς το πίνετε. 


  • Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι: 
Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για τον χυμό του. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το ζουμί που βγήκε. 


Τρώτε όσες κουταλιές θέλετε ή μπορείτε... 


  • ΓIA ΤHN ENIΣXYΣH ΤOY OPΓANIΣMOY! 
    Κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι: Τα τρόφιμα που έχουν κόκκινη πιπεριά, όπως και μεμονωμένα η κόκκινη πιπεριά και η πιπερόριζα (ginger), φαίνεται πως βοηθούν πολύ στο κρυολόγημα. Κανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα το γιατί.  
Πιθανόν η ευεργετική δράση της κόκκινης πιπεριάς να οφείλεται στο ότι περιέχει πολλή βιταμίνη A, βιταμίνη C και καροτένια, δηλαδή πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. 


Το βέβαιο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και στο λαιμό, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα τους ιούς και τα μικρόβια. 


Το ίδιο όμως κάνει και το κρεμμύδι και γενικά ότι «καίει» προκαλεί βλεννόλυση και καθαρίζει τους βλεννογόνους, για αυτό και «κλαίμε» όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια. 
 
  • Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια: Οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη με τι τρόπο βοηθούν στο κρύωμα η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, αλλά σύμφωνα με μία θεωρία που μοιάζει βάσιμη, η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, δηλαδή κάποιων κυττάρων που είναι «κλειδιά» με την σειρά τους για την παραγωγή αντισωμάτων. 



Επίσης, με κάποιον τρόπο η βιταμίνη αυτή μοιάζει να «συντονίζει» τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων - σαν να σχεδιάζει μια στρατηγική που όμως δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ερμηνεύσει το μικροσκόπιο. 
H παρουσία της βιταμίνης C στον οργανισμό, πάντως, αυξάνει σίγουρα την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας επίσης αμυντικής ουσίας του σώματος, η οποία «ειδικεύεται» στις ιώσεις. 
  • Η βιταμίνη C και η εχινάκεια. Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσουν και με τη μορφή συμπληρωμάτων. 
  • Ξηροί καρποί για τον ψευδάργυρο: O ψευδάργυρος στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των Τ λεμφοκυττάρων. 
    O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίζουμε την βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει αναρρωτικό ρόλο στα κρυολογήματα. 
    H παρουσία του ως καταλύτη είναι βασική, γιατί μπορεί να τρώμε τρία καρότα την ημέρα, θεωρητικά να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη A, αλλά το σώμα μας να μην αξιοποιεί ούτε το 30% από αυτήν, επειδή του λείπει ο ψευδάργυρος. 
    Αν δεν τρώτε πολύ κρέας, τότε πολύ πιθανόν να είστε μεταξύ εκείνων που κρυολογούν συχνά επειδή τους λείπει ο ψευδάργυρος. Mπορείτε επίσης να τον βρείτε στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αλλά οι τροφές που τον περιέχουν στις μέγιστες ποσότητες είναι τα θαλασσινά (οστρακοειδή, κλπ).

ΠOΤE NA AΦHΣEΤE ΤA ΓIAΤPOΣOΦIA KAI NA ΤPEΞEΤE ΣΤO ΓIAΤPO 
  1. O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί. 
  2. O πυρετός υποχωρεί και την επομένη επανεμφανίζεται. 
  3. Aρχίζει να επιδεινώνεται ένα άλλο σύμπτωμα πχ ο βήχας. 
  4. Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο. 
  5. Nιώθετε λήθαργο. 
  6. Παρουσιάζονται εξανθήματα στο σώμα σας. 
  7. Αν το κρύωμα δεν υποχωρεί μετά από 10 μέρες.
  8. Αν έχετε νιώθετε πόνο στο μέτωπο.
  9. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε.
  10. Αν πονάνε τα αυτιά σας.
Τέλος να πούμε ότι η χρήση της ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται όταν κάποιος έχει κρυολόγημα διότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπάνιο σύνδρομο, το σύνδρομο Reyes. Καλύτερα για αναλγητικό να χρησιμοποιείτε την παρακεταμόλη (depon), αν και πάντα με μέτρο και όχι με την παραμικρή ενόχληση.