ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΜΑΝΑΒΗΣ

Οι μανάβηδες διαλαλούσαν τα εμπορεύματα τους πρωί στις γειτονιές. Εκτός από τους μεταπράτες (εμπορομανάβηδες) υπήρχαν και οι μπαχτσεβάνηδες, οι περιβολάρηδες δηλαδή,που από τα χαράματα μάζευαν τα προϊόντα τους από τον μπαχτσέ και τα διακινούσαν στην πόλη με τις γραφικές σούστες ή τα φορτωμένα γαϊδουράκια.


Οι νοικοκυρές από νωρίς το πρωί περίμεναν να περάσουν και με το ταψί στο χέρι διάλεγαν τα καλύτερα παζαρεύοντας τα ζαρζαβατικά.Οι μανάβηδες ,λόγω της δουλειάς τους, εκτός από φρέσκα λαχανικά και φρούτα είχαν και <φρέσκα> νέα ,κουτσομπολιά,από τις άλλες γειτονιές που γύριζαν.


ΨΑΡΑΔΕΣ

Γουλιανοί,κυπρίνοι, τσιρόνια, πέρκες,ήταν τα συνηθέστερα είδη ψαριών που διέθετε η λίμνη της Καστοριάς.Πλωτό μέσο για το ψάρεμα ήταν το Καστοριανό καράβι.


Η χρησιμότητα του Καστοριανού καραβιού είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η δραστηριότητα της ναυπήγησης των ιδιόμορφων ξύλινων πλεούμενων που απαιτούσε μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία.



ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΔΕΣ


Ο καραβοκύρης κάνει κουπί όρθιος πατώντας πάνω σε ένα σανίδι το οποίο γέρνει ελαφρά προς τα εμπρός έτσι ώστε να δίνει πρόσθετη δύναμη στα κουπιά με το βάρος του σώματος του.

Τα καράβια συνδέονται στενά με την παραδοσιακή ζωή της περιοχής,γιατί μέχρι το 1950,χρησιμοποιούνταν εκτός από το ψάρεμα και για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές εμπορευμάτων,λόγω ελλείψεως τοπικών επαρχιακών δρόμων.



ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ
΄
Η δουλειά του ξυλοκόπου ήταν πολύ κοπιαστική ,παιδεύονταν με το τσεκούρι και το χειροκίνητο πριόνι,το οποίο λάδωνε ή τρόχιζε  με την λίμα για να κόβει καλύτερα.Οι άνθρωποι παράγγελναν από νωρίς  τα ξύλα τους για να βγάλουν το χειμώνα ,από τους ξυλάδες. Αυτοί τα έκοβαν από το δάσος και τα μετέφεραν στα σπίτια,με μουλάρια ή άλογα,όπου τα έκοβαν με την κόφτρα και τα έσκιζαν με το τσεκούρι και τις σιδερένιες σφήνες.

Αρκετοί ξυλουργοί είχαν ειδικευτεί στην κατασκευή ξύλινων εργαλείων οικιακής χρήσης,κατασκευάζοντας ξύλινες σκάφες,πινακωτές αλλά και εργαλεία για το αλώνισμα και τον θερισμό.Ο επαγγελματίας ξυλοκόπος έκοβε δέντρα συνήθως για λογαριασμό των ξυλεμπόρων που τα μετέτρεπαν σε οικοδομική ξυλεία ή καύσιμο υλικό...


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ

Από τα μέσα του 19 αιώνα εμφανίστηκε το επάγγελμα του φούρναρη.Οι πρώτοι φούρνοι κατασκευάζονταν με πυρότουβλα και θερμαίνονταν με ξύλα.Το αλεύρι έρχονταν κατευθείαν από το νερόμυλο.Το κοσκίνιζαν σε ξύλινη σκάφη να φύγουν τα πίτουρα και το ζύμωναν με προζύμι,αλάτι και χλιαρό νερό.Το άφηναν να φουσκώσει στην πινακωτή και μετά το έψηναν στον φούρνο.


Τα παλαιότερα χρόνια έψηναν οι νοικοκυρές το ψωμί στο σπίτι,στο φουρνάκι της αυλής ή στην γάστρα.



ΛΟΥΣΤΡΟΣ

Ο λούστρος ήταν από τους πλέων απαραίτητους πλανόδιους επαγγελματίες.Το επάγγελμα ήταν παρεξηγημένο,φύγε ρε λούστρο ή λούστρος θα γίνεις,στην πραγματικότητα οι λούστροι ήταν τίμιοι,εργατικοί και δεξιοτέχνες.Τα βασικά εργαλεία τους ήταν ένα κασελάκι, ένα σκαμνάκι,βούρτσες και χρωματιστά βερνίκια,Μετά το βούρτσισμα και το γυάλισμα άλειφε το παπούτσι με γλυκερίνη και με τσόχα ή βελούδινο ύφασμα χάριζε ένα αστραφτερό γυάλισμα στα παπούτσια.

ΚΟΥΡΕΑΣ

Από τους πιο υπομονετικούς <καλλιτέχνες>της εποχής εκείνης,ειδικά όταν είχε να κάνει με υποψήφιους γαμπρούς ή αυτούς που γάμπριζαν μονίμως.Οι πιο εύκολοι πελάτες του ήταν οι μαθητές αφού οι αντιλήψεις της εποχής εκείνης τους ήθελαν κουρεμένους γουλί,αφενός για να μην ασχολούνται με το μαλλί τους και αφετέρου για να μην πιάνουν ψείρες.



ΦΛΟΚΑΤΟΠΟΙΕΙΑ

Η δημιουργία πατροπαράδοτων προϊόντων όπως της φλοκάτης,των κιλιμιών και άλλων υφαντών ήταν απλή οικοτεχνία,με την πάροδο του χρόνου έλαβε μορφή βιοτεχνική .Η διαδικασία κατασκευής της φλοκάτης ξεκίναγε με το ζεμάτισμα και το ξέπλυμα του μαλλιού στο ποτάμι.
\

Ύστερα περνούσε από την λανάρα και το τσικρίκι,γινόταν το ίδιασμα και η ύφανση στον αργαλειό.Οι βαφές ήταν φυσικές από κρεμμυδόφλουδες, φύλλα μηλιάς και καρυδιάς ή από βελανίδια.



ΥΦΑΝΤΡΕΣ

Η υφαντική ήταν κυρίως οικιακή απασχόληση και μια από τις πρωταρχικές ασχολίες των γυναικών.Οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό όλα τα είδη καθημερινής ενδυμασίας,μαξιλάρια,σεντόνια και διακοσμητικά είδη για το σπίτι.


Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούσαν το βαμβάκι.Παλαιότερα τα νήματα τα έβαφαν με φυσικές ουσίες ανεξίτηλες και συνήθως χρησιμοποιούσαν σκλήθρα, Ριζάρη,φύλλα μουριάς,συκιάς,ροδιάς,αμυγδαλιάς,ροδακινιάς,καρυδιάς αλλά και με πουρνάρια.


Η ύφανση ήταν μια τέχνη που απαιτούσε μεγάλη εξάσκηση,προκειμένου να αποκτήσει ευχέρεια η υφάντρα και να υφαίνει πιο γρήγορα.

Αργαλειός



ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ

Οι οργανοπαίχτες ήταν επαγγελματίες μουσικοί που έπαιζαν ένα μουσικό όργανο κυρίως για βιοπορισμό.Μόνοι τους ή σε σχήματα περιόδευαν στις πόλεις κυρίως σε γάμους,αρραβώνες,χοροεσπερίδες,πανηγύρια και σε διασκεδάσεις σε καφενεία ή ταβέρνες.


Οι οργανοπαίχτες ήταν απαραίτητοι στα γλέντια και κυρίως στους γάμους.Προπορεύονταν πάντα του συμπεθεριού που πήγαινε στην εκκλησία για να τελέσουν το μυστήριο και μετά έπαιζαν στην αυλή της εκκλησίας για να χορέψουν η νύφη και ο γαμπρός.


ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΕΣ-ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Τα παλαιότερα χρόνια πολλοί μουσικοί σχημάτιζαν ομάδες με συνδυασμούς οργάνων που ήταν σε θέση να παίξουν οποιοδήποτε ορχηστρικό μουσικό κομμάτι.Από τους πιο σημαντικούς συνδυασμούς ήταν οι οργανοπαίχτες χάλκινων πνευστών.

Αρχηγός της οικογένειας των χάλκινων ήταν η τρομπέτα,μεγαλόπρεπο χάλκινο είναι και το κόρνο,το τρομπόνι καθώς και η τούμπα που έχει τον πιο βαθύ ήχο από όλα τα χάλκινα πνευστά.


ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ

Οι γουναράδες είναι επαγγελματίες ράπτες που ειδικεύονται στην κατασκευή συγκεκριμένων ενδυμάτων όπως η γούνα.

Η εργασία τους αποσκοπεί αρχικά στην βελτίωση και επεξεργασία της γούνας σπάνιων ,άγριων αλλά και εξημερωμένων ζώων και στη συνέχεια στην παραγωγή γούνινων προϊόντων όπως παλτά,καπέλα,γιακάδες,γάντια κλπ


ΟΙΚΙΑΚΑ

Γυναίκες πλένουν στην άκρη της λίμνης τα ρούχα της οικογένειας.


Γυναίκες κουβαλάνε νερό  από την πλατεία στα σπίτια τους.



ΑΜΑΞΑΣ





ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ





ΠΗΓΗ

ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ 2007 -ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ απο

Αβραμίδης Βασίλειος-Ανδρεόπουλος Θωμάς-Αντωνίου Μάρθα-Αποστόλου Λάκης-Αποστόλου-Αθανασίου Βασιλική-Γιαννοπούλου Αναστασία-Παύλου Αργυράκης-Πιστικός Νικόλαος-Ρήμου Μαρία-Σανταλίδης Ιωάννης-Τόσκος Σωτήριος-Φωτιάδης Φώτιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου