ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες-Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν


απο http://www.sheblogs.eu/2011/11/16/xiononifades-me-xarti-kai-xrysoskones/

Ξέρουμε ότι αγαπάτε τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και όλες τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές οπότε προσπαθούμε να σκεφτούμε και να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές για να έχετε να ασχολείστε και φέτος.
Φυσικά προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με απλά, φτηνά υλικά και εργαλεία που μπορείτε να βρείτε εύκολα ή έχετε γιατί πιστέψτε με το χόμπυ του crafting μόνο φτηνό δεν είναι.
handmade snowflake Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Σήμερα θα δούμε πως έφτιαξα μια χινονιφάδα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου, με την ίδια λογική μπορείτε να φτιάξετε κι άλλες σε διαφορετικά σχέδια, αν ψάξετε για snowflakes στο google θα βρειτε πάρα πολλά σχέδια για να εμπνευστείτε.

Θα χρειαστούμε

  • χοντρό χαρτί ή χαρτόνι
  • ασημί σπρέυ
  • κόλλα απλή σε stick
  • χρυσόσκονες με κόλλα κ ενα πινελάκι
  • μια λεπτή ασημί κλωστή
  • ψαλίδι, χάρακα και μολύβι
  • διαβήτη ή στένσιλ κύκλων

Πως το φτιάχνουμε

Σχεδιάζουμε και κόβουμε  8 μεγάλα κυκλάκια, 6 μικρά κυκλάκια, 6 ρόμβους και 6 ραβδάκια. Μπορείτε να τα κάνετε όσο μεγάλα η μικρά θέλετε διατηρώντας μια σχετική αναλογία. Τα δικά μου ήταν 2 εκατοστά  τα μεγάλα κυκλάκια, 1 εκατοστό τα μικρά κυκλάκια, 1,5 εκατοστο επι 0,8 εκατοστά οι ρόμβοι και 9 εκατοστά τα ραβδάκια. Η χιονονιφάδα μου βγήκε στα 10 εκατοστά περίπου, ενα μέγεθος πολύ καλό για χριστουγεννιάτικο στολίδι.
snowflake11 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Αρχίζουμε να κολλάμε τα ραβδάκια με τα κυκλάκια και τους ρόμβους όπως η επόμενη φωτογραφία.
snowflake21 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Τώρα αρχίζει η συναρμολόγηση πάνω σε ένα βασικό μεγάλο κυκλάκι. Ξεκινάμε με σταυρό, προσέξτε τη διάταξη μονο.
snowflake3 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Συνεχίζουμε με τα επόμενα ραβδάκια, προσεχουμε να μπαίνουν εναλλάξ.
snowflake4 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Τέλος κολλάμε τα μεγάλα κυκλάκια και αφού τελειώσουμε βάζουμε το κυκλάκι που περίσσεψε στο πίσω μέρος στο κέντρο για να καλύψουμε τα ραβδάκια.

snowflake5 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Βγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο και ψεκάζουμε τη χιονονιφάδα μας με ασημί σπρέυ και απο τις δυο πλευρές. Ποτέ δε ψεκάζουμε μέσα στο σπίτι. Την αφήνουμε 2-3 λεπτά να στεγνώσει.
snowflake6 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Και ήρθε η ώρα της χρυσόσκονης! Με ένα πινελάκι απλώστε τη χρυσόσκονη με τη κολλα πάνω στην επιφάνεια της χιονονιφάδας.
Τώρα εδω για να πω την αμαρτία μου άλλο ήθελα να κάνω αλλά δεν είχα σκέτη χρυσόσκονη στο σπίτι. Αν έχετε μπορείτε να βάλετε αρκετή κόλλα πχ ατλακόλ πάνω στη χιονονιφάδα και να ρίξετε μεγάλη ποσότητα χρυσόσκονης για να κολλήσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια παχύ στρώμα χρυσόσκονης.
snowflake7 Χιονονιφάδες με χαρτί και χρυσόσκονες
Τ’ελος βρείτε μια λεπτή ασημιά κλωστή, κάντε έναν κόμπο στο κάτω μέρος και άλλον έναν κόμπο 1 εκατοστό ψηλότερα.  Περάστε τη μια άκρη της χιονονιφάδας ανάμεσα στους κόμπους και κρεμάστε την στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.

Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν


Αυτες είναι οι γιρλάντες με ποπ κορν για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, ας δούμε με τι άλλα στολίδια μπορούμε να τις συνοδεύσουμε ώστε να μη μοιάζουν παράξενες. Φυσικά η πρώτη σκέψη μου ήταν να φτιάξω μερικές χειροποίητες χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν.

popcorn christmas ornaments Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν
Για να τις φτιάξω χρησιμοποίησα παλιές εφημερίδες τις οποίες ανακυκλώνω πάντοτε με διάφορες κατασκευές που κάνω κατά καιρούς, ποπ κορν, μια κορδέλα ή κάποιο σπάγκο και ατλακολ. Την ατλακόλ μπορείτε να την προμηθευτείτε από διάφορα καταστήματα που πουλάνε χρώματα τοίχου και μικροεργαλεία. Προσωπικά έχω πάντοτε στο σπίτι ατλακόλ μια και τη χρησιμοποιώ στις περισσότερες κατασκευές μου γιατί είναι αρκετά πρακτική. Αν αγοράσετε, να προτιμήσετε την κρυσταλιζέ.
Ας δούμε όμως πως θα τις φτιάξετε
popcorn1 Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν
Αρχικά πάρτε μερικές σελίδες εφημερίδας και αρχίστε να τις τσαλακώνετε για να σχηματιστεί μια μπάλα στο μέγεθος που επιθυμείτε. Σε μια άλλη σελίδα εφημερίδας απλώστε κόλλα και τυλίξτε τη μπάλα σας με αυτήν. Μη σας απασχολεί αν έχει ατέλειες, δε θα φαίνονται αργότερα. Σε αυτό το στάδιο αν επιθυμείτε βάψτε τη μπάλα σας λευκή, προσωπικά την άφησα όπως ήταν.
popcorn2 Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν
Αρχίστε να βουτάτε ποπ κορν στην ατλακόλ και να το τοποθετείτε πάνω στη χάρτινη μπάλα σας, το ένα δίπλα στο άλλο. Στα κενά που θα μείνουν, αργότερα μπορείτε να τοποθετήσετε μικρότερα κομματάκια.
popcorn3 Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν
Όταν έχετε καλύψει ένα τμήμα της μπάλας σας, καλό είναι να προσθέσετε το σπάγκο από τον οποίο θα κρέμεται το χριστουγεννιάτικο στολίδι σας. Εγώ επέλεξα ένα χοντρό βαμβακερό σπάγκο που χρησιμοποιώ συνήθως για φυτίλι στα κεριά μου. Προσθέστε αρκετή κόλλα για να κρατήσει το σπάγκο και προσθέστε από πάνω ένα ποπ κορν το οποίο θα πιέσετε ελαφρά για λίγη ώρα ώστε να κολλήσει καλύτερα ο σπάγκος.
popcorn4 Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με ποπ κορν
Συνεχίστε να προσθέτετε ποπ κορν μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της μπάλας. Αφήστε την να στεγνώσει και την επόμενη μέρα προσθέστε μερικά ποπ κορν ακόμα στα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω συρρίκνωσης του ποπ κορν.
Η χειροποίητη μοναδική χριστουγεννιάτικη μπάλα που φτιάξατε μόνοι σας με ποπ κορν είναι έτοιμη!

Φτιαχνουμε μανιτάρια αλατοζύμης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα κατακόκκινα μανιτάρια της ποικιλίας αμανίτα δε λείπανε ποτέ από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Φυσικά δεν ήταν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πιθανότατα τα είχε αγοράσει η μητέρα μου από τη Γερμανία. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και εμένα ως παιδί να τα θεωρώ όλα παιχνίδια τα περισσότερα μανιταράκια μας χάθηκαν και άρχισαν να μου λείπουν.
manitaria1 Φτιαχνουμε μανιτάρια αλατοζύμης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Μέχρι που αποφάσισα να φτιάξω μερικά μόνη μου για να αντικαταστήσω τα χαμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το πρώτο υλικό που σκέφτηκα ήταν φυσικά η εύπλαστη, εύκολη και κυρίως φτηνή αλατοζύμη της οποίας τησυνταγή θα βρείτε στην προηγούμενη μου δημοσίευση.

Τι θα χρειαστούμε

  • Αλατοζύμη
  • Ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής
  • πινέλα
  • μια παλέτα για τα χρώματα και ενα ποτηράκι νερό
  • σύρμα χοντρούτσικο για να στέκει αλλά εύκαμπτο για να το γυρνάμε στο κλαδί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας
  • οδοντογλυφίδα
  • λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
  • ταψάκι και φούρνο για το ψήσιμο
  • Προαιρετικά ασημόσκονη σε τζελ κόλλας

Και πως το κάνουμε;

Στην επόμενη φωτογραφία θα δείτε τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να σχηματίσετε τα μανιταράκια με την αλατοζύμη. Τα δουλεύουμε στο χέρι μας ώστε το καπελάκι να φωλιάζει στην παλάμη μας.
Στην κάτω μεριά από τα καπελάκια των μανιταριών σας μπορείτε να χαράξετε ακτίνες με μια οδοντογλυφίδα για να γίνει ανάγλυφο
Αφού τα σχηματίσουμε κόβουμε κομμάτια σύρματος  και τα περνάμε από το κάτω μέρος αρκετά βαθιά αλλά με μια συνεχόμενη κίνηση ώστε να μην φαρδαίνει η τρύπα.
manitaria2 Φτιαχνουμε μανιτάρια αλατοζύμης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε απλώσει λαδόκολλα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν. ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να σκληρύνουν αλλά προσέχουμε να μη πάρουν πολύ χρώμα. Όσο πιο λευκά τόσο καλύτερα.
Αν μετά το ψήσιμο δείτε πως φεύγει κάποιο συρμα μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα και να το ξαναβάλετε στην τρύπα ώστε να κολλήσει.

Βάψιμο μανιταριών

Προτιμώ να ξεκινάω με την πρώτη στρώση κόκκινου στο καπελάκι του μανιταριού. Το αφήνω να στεγνώσει καλά
manitaria4 Φτιαχνουμε μανιτάρια αλατοζύμης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Στη συνέχεια το γυρνάω από την ανάποδη και βάφω με ενα κιτρινομπεζ χρώμα το κατω μέρος απο τα καπελάκια (και τη βάση μας προαιρετικα). Το χρώμα το εφτιαξα με κιτρινο-λευκό-καφε.
Με ένα στεγνό σχετικά πινελάκι βουτάμε λίγο καφέ χρώμα και με γρήγορες κινήσεις βάφουμε ακτινωτά από μέσα προς τα έξω όπως βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
manitaria3 Φτιαχνουμε μανιτάρια αλατοζύμης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Ακολουθεί το δεύτερο χέρι κόκκινου από την επάνω μεριά όπου και πάλι πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πολύ λεπτό στεγνό στρόγγυλο πινελάκι το βουτάμε κατευθείας σε άσπρο χρώμα που δεν έχουμε αραιώσει με νερό και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το πουά στα καπελάκια των μανιταριών μας. Προσέξτε να έχει πάντοτε χρώμα η άκρη του πινέλου σας. Αν θέλετε κάντε ενα δοκιμαστικό πρώτα σε ένα πρόχειρο σκούρο χαρτί.
Τέλος κι αφού έχουν πια στεγνώσει, μπορείτε αν θέλετε για να αποκτήσουν μια λάμψη να αλείψετε με ένα πινελάκι ασημόσκονη που βρίσκεται σε τζελ κόλλας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να περάσετε και μια στρώση βερνίκι.
Στερεώνετε τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας στα κλαδιά του Χριστουγεννιατικου δέντρου με τη βοήθεια του σύρματος αφού έχετε βάλει πρώτα τις μπάλες στα κλαδιά του. Δηλαδή τα μανιταράκια μας τα βάζουμε τελευταία όταν στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Φυσικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις όπως για παράδειγμα σε πιατέλες.
Καλή επιτυχία και καλές δημιουργικές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου